Scroll verder

ZORG VOOR PATIËNTEN, MAAR OOK VOOR DE WERELD ROND ONS (MILIEU, MAATSCHAPPIJ, MEDEWERKERS) VIA DUURZAME INIATIEVEN EN GOED BESTUUR

4.1

Zorg voor het milieu

Als we het over duurzaamheid hebben, hebben we het meestal over duurzame initiatieven met betrekking tot het milieu (Environment), sociale initiatieven (Social) en goed bestuur (Governance). Als coöperatie actief in de gezondheidszorg hebben we intuïtief altijd al veel belang gehecht aan sociale thema’s en initiatieven met betrekking tot goed bestuur, omdat deze nu eenmaal deel uitmaken van ons DNA en in het verlengde liggen van onze activiteiten.

Maar ook onze zorg voor het milieu en onze impact daarop staan al enkele jaren op de agenda. Zo zijn we in 2022 gestart met het meten van onze uitstoot van broeikasgassen door onze CO2-voetafdruk (scope 1, 2 en 3) te berekenen met de hulp van het milieuadviesbureau Indeso, een officiële en erkende CO2-voetafdrukexpert.  Op basis hiervan hebben we 6 thema's gekozen waarvoor we ons de komende jaren willen inzetten en waarvoor we in 2023 al verschillende initiatieven hebben opgezet:

 

 

4.1.2

CO2-voetadruk verminderen van intern transport

In 2023 zijn we een samenwerking aangegaan met Apotheken Solidaris om te bekijken hoe we meer synergie konden realiseren op vlak van logistiek en, als gevolg daarvan, een vermindering van onze "cumulatieve" CO2-voetafdruk. We hebben ons distributiecentrum ook uitgerust met oplaadpunten, zodat we in 2024 kunnen starten met de eerste testleveringen met elektrische bestelwagens aan ons apotheeknetwerk.

 

4.1.1

Opzetten van duurzame initiatieven om CO2-voetafdruk te verminderen in al onze gebouwen

In 2023 hebben we 1.682 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van ons distributiecentrum, waardoor we een groot deel van het jaar zelfvoorzienend zijn op het gebied van (groene) elektriciteit. Op dezelfde locatie hebben we ook het elektriciteitsverbruik verlaagd door de instellingen van ons HVAC-systeem (ventilatie-/koelsysteem) te optimaliseren. Ook bekijken we voortdurend hoe we onze apotheken beter kunnen isoleren en installeren we warmtepompen. Eind 2023 is 25% van onze apotheken al uitgerust met warmtepompen.

 

4.1.3

In het distributiecentrum worden de geneesmiddelenverpakkingen maximaal gerecycleerd. In 2023 ging het om zo’n 207 ton karton en 9 ton plastic. ​

Ook worden vervallen geneesmiddelen op een veilige manier ingezameld voor vernietiging. In 2023 hebben we, dankzij geoptimaliseerde vraagvoorspellingsmodellen en beter voorraadbeheer, de hoeveelheid vervallen geneesmiddelen in het distributiecentrum gehalveerd.

 

Oud ICT-materiaal wordt niet weggegooid maar gerecycleerd, zodat het op een zinvolle manier een “tweede leven” krijgt. Hiervoor werkt Multipharma samen met de internationale sociale organisatie Close the Gap , die als doel heeft om de digitale kloof te overbruggen.

 

 

Nog beter recycleren

4.1.4

Investeren in duurzame mobiliteit 

Sinds juli 2023 zijn alle nieuwe bedrijfswagens elektrisch. Om ze gemakkelijk te kunnen opladen, werden er oplaadpunten geïnstalleerd op de parking van het hoofdkantoor en indien gewenst ook bij medewerkers thuis. Tegelijkertijd blijven we – voor zover de functie het toelaat - telewerken binnen Multipharma aanmoedigen (max. 3 dagen per week), wat helpt om de ecologische voetafdruk van de mobiliteit van onze medewerkers te verkleinen.  We starten carpoolinitiatieven en zijn in gesprek met een fietsleasemaatschappij om zachte mobiliteit onder zoveel mogelijk van onze medewerkers te bevorderen.

 

 

 

4.1.5

Investeren in een duurzaam assortiment  

Bij het ontwikkelen van onze Multipharma huismerkproducten geven we de voorkeur aan leveranciers en laboratoria die hun productiecentrum in België (of in Europa) hebben en die milieuvriendelijke normen hanteren.    

4.1.6

Sensibiliseren van medewerkers om actief bij te dragen aan een duurzame wereld

Als eerste stap hebben we eind 2023 een community van 20 interne duurzaamheidsambassadeurs opgericht (2 tot 3 medewerkers per afdeling). Hun missie bestaat erin om duurzaamheid binnen hun afdeling te promoten en duurzame initiatieven te ontwikkelen - door middel van co-creatieworkshops - om onze impact op het milieu te verminderen.  In dit project worden we begeleid door Impact Valley, een bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame innovatie en collectieve intelligentie.

Zo heeft Impact Valley onze 20 duurzaamheidsambassadeurs eerst een "climate fresco" training gegeven, waardoor ze een goed begrip krijgen van hoe klimaatverandering werkt en wat er allemaal bij komt kijken. Ons uiteindelijke doel is ervoor te zorgen dat onze medewerkers duurzaamheid als een nieuwe manier van denken zien die onze dagelijkse beslissingen beïnvloedt.     

 

4.2

Maatschappelijke zorg

Solidariteit zit in ons DNA. Als coöperatieve organisatie is solidariteit voor ons een vanzelfsprekend gegeven, en dit zowel binnen als buiten de apotheekmuren.  Wij engageren ons door met verschillende organisaties duurzame en impactvolle samenwerkingsverbanden aan te gaan.

4.2.1 Dokters van de Wereld    

Via allerlei acties en projecten proberen we mee het verschil te maken voor de meest kwetsbaren.
Momenteel steunen we Dokters van de Wereld vooral via sportieve projecten, zoals de 20 km van Brussel en DocRiders, waarbij medewerkers wandelen, lopen en fietsen en daarbij niet alleen het beste van zichzelf geven op sportief vlak, maar ook heel wat inspanningen leveren om geld in te zamelen voor de humanitaire projecten van Dokters van de Wereld.

In 2023 organiseerde Multipharma tijdens de feestperiode samen met Dokters van de Wereld opnieuw een speciale solidariteitsactie, waarbij patiënten andere patiënten konden helpen.

Door een gift te doen van 1 euro (in onze apotheken of via onze website) konden patiënten heel concreet hygiëneproducten schenken aan een persoon in nood. In totaal werd 16.412 € ingezameld.

Multipharma is al 8 jaar solidair met Dokters van de Wereld en dat is niet toevallig, want samen delen we dezelfde missie: gezondheidszorg toegankelijk maken voor iedereen.

 

 

4.2.2

Pink Ribbon

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in België. 1 op 9 vrouwen krijgt er ooit mee te maken.  Hoe vroeger borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op volledige genezing. Preventie en sensibilisering rond borstkanker zijn dan ook ontzettend belangrijk.

In onze apotheken adviseren we dagelijks patiënten en families van patiënten die door de ziekte getroffen zijn. 

Daarbij komt dat de 1800 Multipharma-medewerkers voornamelijk (meer dan 80%) vrouwen zijn, waardoor wij als bedrijf helaas ook vaak met borstkanker geconfronteerd worden.

Daarom ondersteunen wij al enkele jaren met veel enthousiasme de Pink Ribbon initiatieven.​​​​​​​

Pink Ribbon zet zich in voor een betere sensibilisering, het verspreiden van correcte medische informatie en het verhogen van de levenskwaliteit van borstkankerpatiënten. Dat doet de organisatie met campagnes met het oog op preventie, vroegtijdige opsporing en psychosociale zorg van patiënten.

 

 

Multipharma steunt Pink Ribbon op 3 manieren​​​​​​​:

  • De Roze Mars: onze medewerkers stappen mee in de strijd tegen borstkanker.

  • Geknipt voor haar: we zamelen paardenstaarten in via onze apotheken. Een deel wordt gedoneerd aan pruikenmakers, die er hoogwaardige pruiken van maken. Een ander deel wordt door Pink Ribbon verkocht om fondsen in te zamelen om hoofdhuidkoelingprojecten te financieren in Belgische ziekenhuizen. Hoofdhuidkoeling helpt haaruitval door chemotherapie te voorkomen.

  • Roze lintjes: elk jaar verkopen we in onze apotheken de roze lintjes ten voordele van Pink Ribbon.

 

 

 

4.2.3

Pwiic: voor wie hulp nodig heeft bij het verkrijgen van medicatie in de apotheek

De samenwerking tussen Multipharma en Pwiic dateert van 2020, toen sommige mensen als gevolg van de pandemie en de lockdown moeilijkheden ondervonden om zich te verplaatsen en hulp nodig hadden om hun geneesmiddelen in de apotheek te halen.

Pwiic is een deeleconomieplatform voor het delen van diensten en spullen tussen buren. Samen met deze start-up creëerde Multipharma een speciale vrijwilligerscommunity om patiënten bij te staan.

- legt Nathalie Devriese, oprichtster van Pwiic uit.

 

De eerste doelstelling was om geïsoleerde mensen te helpen door hen toegang te geven tot hun essentiële geneesmiddelen. Maar al snel gebruikten de leden van de Multipharma community het platform ook om elkaar op andere manieren te helpen voor bij voorbeeld allerlei kleine klusjes”

Multipharma besloot daarom haar community ook na de gezondheidscrisis verder te ontwikkelen om zo de lokale wederzijdse hulp dagelijks te bevorderen.

 

Vandaag zijn er bijna 6000 burgers die elkaar op volledig vrijwillige basis helpen in de Multipharma community. De diensten die het vaakst worden uitgewisseld houden verband met hulp aan bejaarden (28%), klussen en tuinieren (17%), verplaatsingen (25 % van de aanvragen), opvang van dieren (13%) en huiswerkhulp en baby-sitting (17%).

 

4.2.4

Steun aan Stichting P&V /Esenca/FOS/SolSoc

Ook reikt de Stichting P&V elk jaar de Burgerschapsprijs uit. In 2023 mocht filmmaker Adil El Arbi deze prijs in ontvangst nemen. De jury – waarin ook Multipharma CEO Geert Reyniers zetelde – zag in hem een bruggenbouwer tussen generaties en culturen én precies daarom een inspiratiebron voor veel jongeren.

Multipharma steunt de Stichting P&V. Deze stichting ondersteunt actief burgerschap en komt op tegen de sociale uitsluiting van jongeren. De Stichting P&V wil bij iedereen, zonder uitsluiting, het gevoel van eigenwaarde stimuleren. Ze spoort mensen aan om voor hun idealen op te komen en op die manier bij te dragen tot een rechtvaardigere samenleving.

Via concrete projecten wil de Stichting P&V burgers en vooral jongeren aanzetten tot actieve en geëngageerde participatie, om zo te bouwen aan een democratisch ideaal.

In 2023 rondde de stichting haar meerjarenproject Connecting You(th) rond het overbruggen van kloven onder jongeren met een slotevent af, in aanwezigheid van haar jongerenforum, gesteunde organisaties, experts en de Minister van Jeugd Benjamin Dalle en Valérie Glatigny.  

Multipharma wil er zijn voor alle patiënten en zeker voor de meest kwetsbaren. Daarom steunt Multipharma Esenca (het vroegere ASPH - Association Socialiste de la Personne Handicapée), een organisatie die zich in Brussel en Wallonië inzet om de rechten van personen met een beperking te verdedigen. De nieuwe naam van de organisatie betekent in het Esperanto “essentieel” en belichaamt op een treffende manier de waarden van de organisatie: gelijkheid, diversiteit en inclusie. Via informatie- en sensibiliseringscampagnes proberen zij de relevante doelgroepen te mobiliseren om voor mensen met een beperking het verschil te maken.

Met FOS & SolSoc ondersteunt Multipharma NGO’s die de toegang tot de gezondheidszorg en de kwaliteit van geneesmiddelen willen verbeteren voor Centraal- en West-Afrikaanse, en Centraal-Amerikaanse bevolkingsgroepen.

 

4.3

Zorg voor onze medewerkers

Onze 1800 medewerkers geven elke dag het beste van zichzelf om voor hun patiënten te zorgen. Daarom is het niet meer dan logisch dat er ook goed gezorgd wordt voor hen.

 

4.3.1  Permanent leren via de Multipharma Academy


Om onze patiënten op elk moment en via alle kanalen een kwaliteitsvolle dienstverlening te kunnen bieden, investeert Multipharma fors in de permanente opleiding van haar medewerkers. In een sector die meer dan ooit verandert, is het belangrijk dat onze collega's hun kennis op peil houden, zich concentreren op de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden en investeren in individuele en teamvaardigheden.

De Multipharma Academy - ons intern kwaliteitslabel voor opleidingen - is verantwoordelijk voor de coördinatie van het overgrote deel van deze verschillende opleidingsinitiatieven. Daarvoor werken wij samen met interne en externe partners en opleidingsverantwoordelijken. De opleidingscatalogus bestaat uit verschillende thema's: farmaceutische onderwerpen, leiderschap, IT-toepassingen, talen, enz.

In 2023 maakten heel wat Multipharma-medewerkers gebruik van dit uitgebreide opleidingsaanbod.

 

 

 

4.3.2  Feel-Good Bubble

We vinden het niet alleen ontzettend belangrijk dat onze medewerkers permanent kunnen bijleren, ze moeten zich vooral ook goed voelen.

Sinds 2022 loopt bij Multipharma een Feel-Good plan. Medewerkers krijgen de mogelijkheid om zich af en toe terug te trekken in een “Feel-Good Bubble”: een veilige plek waar ze even kunnen deconnecteren van alles en/of iedereen, alleen of samen met enkele collega’s. In 2023 namen 96 medewerkers deel aan deze Feel-Good activiteiten.

 

 

 

4.3.3. Multipharma : een plek waar verschillende profielen
zich thuis kunnen voelen

Multipharma recruteert op een inclusieve en diverse manier. Ons personeelsbestand is dan ook een weerspiegeling van vele nationaliteiten en culturen, wat van essentieel belang is in het contact met onze patiënten. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe medewerkers met vaak heel uiteenlopende profielen. Of je nu in ons distributiecentrum aan de slag gaat of in één van onze 243 apotheken, op onze hoofdzetel of in één van onze IMV-centra, gespecialiseerde residentiële zorg-apotheken of als CAA in een woonzorgcentrum: bij Multipharma kan iedereen zich “thuis” voelen.

In 2023 werden meer dan 100 medewerkers aangeworven.

ZORG VOOR PATIËNTEN, MAAR OOK VOOR DE WERELD ROND ONS (MILIEU, MAATSCHAPPIJ, MEDEWERKERS) VIA DUURZAME INIATIEVEN EN GOED BESTUUR

Scroll verder

4.1

Zorg voor het milieu

Als we het over duurzaamheid hebben, hebben we het meestal over duurzame initiatieven met betrekking tot het milieu (Environment), sociale initiatieven (Social) en goed bestuur (Governance). Als coöperatie actief in de gezondheidszorg hebben we intuïtief altijd al veel belang gehecht aan sociale thema’s en initiatieven met betrekking tot goed bestuur, omdat deze nu eenmaal deel uitmaken van ons DNA en in het verlengde liggen van onze activiteiten.

Maar ook onze zorg voor het milieu en onze impact daarop staan al enkele jaren op de agenda. Zo zijn we in 2022 gestart met het meten van onze uitstoot van broeikasgassen door onze CO2-voetafdruk (scope 1, 2 en 3) te berekenen met de hulp van het milieuadviesbureau Indeso, een officiële en erkende CO2-voetafdrukexpert.  Op basis hiervan hebben we 6 thema's gekozen waarvoor we ons de komende jaren willen inzetten en waarvoor we in 2023 al verschillende initiatieven hebben opgezet:

 

 

4.1.1

Opzetten van duurzame initiatieven om CO2-voetafdruk te verminderen in al onze gebouwen

In 2023 hebben we 1.682 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van ons distributiecentrum, waardoor we een groot deel van het jaar zelfvoorzienend zijn op het gebied van (groene) elektriciteit. Op dezelfde locatie hebben we ook het elektriciteitsverbruik verlaagd door de instellingen van ons HVAC-systeem (ventilatie-/koelsysteem) te optimaliseren. Ook bekijken we voortdurend hoe we onze apotheken beter kunnen isoleren en installeren we warmtepompen. Eind 2023 is 25% van onze apotheken al uitgerust met warmtepompen.

 

4.1.2

CO2-voetadruk verminderen van intern transport

In 2023 zijn we een samenwerking aangegaan met Apotheken Solidaris om te bekijken hoe we meer synergie konden realiseren op vlak van logistiek en, als gevolg daarvan, een vermindering van onze "cumulatieve" CO2-voetafdruk. We hebben ons distributiecentrum ook uitgerust met oplaadpunten, zodat we in 2024 kunnen starten met de eerste testleveringen met elektrische bestelwagens aan ons apotheeknetwerk.

 

4.1.3

Nog beter recycleren

In het distributiecentrum worden de geneesmiddelenverpakkingen maximaal gerecycleerd. In 2023 ging het om zo’n 207 ton karton en 9 ton plastic. ​

Ook worden vervallen geneesmiddelen op een veilige manier ingezameld voor vernietiging. In 2023 hebben we, dankzij geoptimaliseerde vraagvoorspellingsmodellen en beter voorraadbeheer, de hoeveelheid vervallen geneesmiddelen in het distributiecentrum gehalveerd.

 

Oud ICT-materiaal wordt niet weggegooid maar gerecycleerd, zodat het op een zinvolle manier een “tweede leven” krijgt. Hiervoor werkt Multipharma samen met de internationale sociale organisatie Close the Gap , die als doel heeft om de digitale kloof te overbruggen.

 

 

4.1.4

Investeren in duurzame mobiliteit 

Sinds juli 2023 zijn alle nieuwe bedrijfswagens elektrisch. Om ze gemakkelijk te kunnen opladen, werden er oplaadpunten geïnstalleerd op de parking van het hoofdkantoor en indien gewenst ook bij medewerkers thuis. Tegelijkertijd blijven we – voor zover de functie het toelaat - telewerken binnen Multipharma aanmoedigen (max. 3 dagen per week), wat helpt om de ecologische voetafdruk van de mobiliteit van onze medewerkers te verkleinen.  We starten carpoolinitiatieven en zijn in gesprek met een fietsleasemaatschappij om zachte mobiliteit onder zoveel mogelijk van onze medewerkers te bevorderen.

 

 

 

4.1.5

Investeren in een duurzaam assortiment  

Bij het ontwikkelen van onze Multipharma huismerkproducten geven we de voorkeur aan leveranciers en laboratoria die hun productiecentrum in België (of in Europa) hebben en die milieuvriendelijke normen hanteren.    

4.1.6

Sensibiliseren van medewerkers om actief bij te dragen aan een duurzame wereld

Als eerste stap hebben we eind 2023 een community van 20 interne duurzaamheidsambassadeurs opgericht (2 tot 3 medewerkers per afdeling). Hun missie bestaat erin om duurzaamheid binnen hun afdeling te promoten en duurzame initiatieven te ontwikkelen - door middel van co-creatieworkshops - om onze impact op het milieu te verminderen.  In dit project worden we begeleid door Impact Valley, een bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame innovatie en collectieve intelligentie.

Zo heeft Impact Valley onze 20 duurzaamheidsambassadeurs eerst een "climate fresco" training gegeven, waardoor ze een goed begrip krijgen van hoe klimaatverandering werkt en wat er allemaal bij komt kijken. Ons uiteindelijke doel is ervoor te zorgen dat onze medewerkers duurzaamheid als een nieuwe manier van denken zien die onze dagelijkse beslissingen beïnvloedt.     

 

4.2

Maatschappelijke zorg

Solidariteit zit in ons DNA. Als coöperatieve organisatie is solidariteit voor ons een vanzelfsprekend gegeven, en dit zowel binnen als buiten de apotheekmuren.  Wij engageren ons door met verschillende organisaties duurzame en impactvolle samenwerkingsverbanden aan te gaan.

4.2.1 Dokters van de Wereld    

Multipharma is al 8 jaar solidair met Dokters van de Wereld en dat is niet toevallig, want samen delen we dezelfde missie: gezondheidszorg toegankelijk maken voor iedereen.

 

 

Via allerlei acties en projecten proberen we mee het verschil te maken voor de meest kwetsbaren.
Momenteel steunen we Dokters van de Wereld vooral via sportieve projecten, zoals de 20 km van Brussel en DocRiders, waarbij medewerkers wandelen, lopen en fietsen en daarbij niet alleen het beste van zichzelf geven op sportief vlak, maar ook heel wat inspanningen leveren om geld in te zamelen voor de humanitaire projecten van Dokters van de Wereld.

In 2023 organiseerde Multipharma tijdens de feestperiode samen met Dokters van de Wereld opnieuw een speciale solidariteitsactie, waarbij patiënten andere patiënten konden helpen.

Door een gift te doen van 1 euro (in onze apotheken of via onze website) konden patiënten heel concreet hygiëneproducten schenken aan een persoon in nood. In totaal werd 16.412 € ingezameld.

4.2.2

Pink Ribbon

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in België. 1 op 9 vrouwen krijgt er ooit mee te maken.  Hoe vroeger borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op volledige genezing. Preventie en sensibilisering rond borstkanker zijn dan ook ontzettend belangrijk.

In onze apotheken adviseren we dagelijks patiënten en families van patiënten die door de ziekte getroffen zijn. 

Daarbij komt dat de 1800 Multipharma-medewerkers voornamelijk (meer dan 80%) vrouwen zijn, waardoor wij als bedrijf helaas ook vaak met borstkanker geconfronteerd worden.

Daarom ondersteunen wij al enkele jaren met veel enthousiasme de Pink Ribbon initiatieven.​​​​​​​

Pink Ribbon zet zich in voor een betere sensibilisering, het verspreiden van correcte medische informatie en het verhogen van de levenskwaliteit van borstkankerpatiënten. Dat doet de organisatie met campagnes met het oog op preventie, vroegtijdige opsporing en psychosociale zorg van patiënten.

 

 

Multipharma steunt Pink Ribbon op 3 manieren​​​​​​​:

  • De Roze Mars: onze medewerkers stappen mee in de strijd tegen borstkanker.

  • Geknipt voor haar: we zamelen paardenstaarten in via onze apotheken. Een deel wordt gedoneerd aan pruikenmakers, die er hoogwaardige pruiken van maken. Een ander deel wordt door Pink Ribbon verkocht om fondsen in te zamelen om hoofdhuidkoelingprojecten te financieren in Belgische ziekenhuizen. Hoofdhuidkoeling helpt haaruitval door chemotherapie te voorkomen.

  • Roze lintjes: elk jaar verkopen we in onze apotheken de roze lintjes ten voordele van Pink Ribbon.

 

 

 

4.2.3

Pwiic: voor wie hulp nodig heeft bij het verkrijgen van medicatie in de apotheek

De samenwerking tussen Multipharma en Pwiic dateert van 2020, toen sommige mensen als gevolg van de pandemie en de lockdown moeilijkheden ondervonden om zich te verplaatsen en hulp nodig hadden om hun geneesmiddelen in de apotheek te halen.

Pwiic is een deeleconomieplatform voor het delen van diensten en spullen tussen buren. Samen met deze start-up creëerde Multipharma een speciale vrijwilligerscommunity om patiënten bij te staan.

- legt Nathalie Devriese, oprichtster van Pwiic uit.

 

De eerste doelstelling was om geïsoleerde mensen te helpen door hen toegang te geven tot hun essentiële geneesmiddelen. Maar al snel gebruikten de leden van de Multipharma community het platform ook om elkaar op andere manieren te helpen voor bij voorbeeld allerlei kleine klusjes”

Multipharma besloot daarom haar community ook na de gezondheidscrisis verder te ontwikkelen om zo de lokale wederzijdse hulp dagelijks te bevorderen.

 

Vandaag zijn er bijna 6000 burgers die elkaar op volledig vrijwillige basis helpen in de Multipharma community. De diensten die het vaakst worden uitgewisseld houden verband met hulp aan bejaarden (28%), klussen en tuinieren (17%), verplaatsingen (25 % van de aanvragen), opvang van dieren (13%) en huiswerkhulp en baby-sitting (17%).

 

4.2.4

Steun aan P&V Foundation/ASPH/FOS/SolSoc

Ook reikt de Stichting P&V elk jaar de Burgerschapsprijs uit. In 2023 mocht filmmaker Adil El Arbi deze prijs in ontvangst nemen. De jury – waarin ook Multipharma CEO Geert Reyniers zetelde – zag in hem een bruggenbouwer tussen generaties en culturen én precies daarom een inspiratiebron voor veel jongeren.

Multipharma steunt de Stichting P&V. Deze stichting ondersteunt actief burgerschap en komt op tegen de sociale uitsluiting van jongeren. De Stichting P&V wil bij iedereen, zonder uitsluiting, het gevoel van eigenwaarde stimuleren. Ze spoort mensen aan om voor hun idealen op te komen en op die manier bij te dragen tot een rechtvaardigere samenleving.

Via concrete projecten wil de Stichting P&V burgers en vooral jongeren aanzetten tot actieve en geëngageerde participatie, om zo te bouwen aan een democratisch ideaal.

In 2023 rondde de stichting haar meerjarenproject Connecting You(th) rond het overbruggen van kloven onder jongeren met een slotevent af, in aanwezigheid van haar jongerenforum, gesteunde organisaties, experts en de Minister van Jeugd Benjamin Dalle en Valérie Glatigny.  

Multipharma wil er zijn voor alle patiënten en zeker voor de meest kwetsbaren. Daarom steunt Multipharma Esenca (het vroegere ASPH - Association Socialiste de la Personne Handicapée), een organisatie die zich in Brussel en Wallonië inzet om de rechten van personen met een beperking te verdedigen. De nieuwe naam van de organisatie betekent in het Esperanto “essentieel” en belichaamt op een treffende manier de waarden van de organisatie: gelijkheid, diversiteit en inclusie. Via informatie- en sensibiliseringscampagnes proberen zij de relevante doelgroepen te mobiliseren om voor mensen met een beperking het verschil te maken.

Met FOS & SolSoc ondersteunt Multipharma NGO’s die de toegang tot de gezondheidszorg en de kwaliteit van geneesmiddelen willen verbeteren voor Centraal- en West-Afrikaanse, en Centraal-Amerikaanse bevolkingsgroepen.

 

4.3

Zorg voor onze medewerkers

Onze 1800 medewerkers geven elke dag het beste van zichzelf om voor hun patiënten te zorgen. Daarom is het niet meer dan logisch dat er ook goed gezorgd wordt voor hen.

 

4.3.1  Permanent leren via de Multipharma Academy


Om onze patiënten op elk moment en via alle kanalen een kwaliteitsvolle dienstverlening te kunnen bieden, investeert Multipharma fors in de permanente opleiding van haar medewerkers. In een sector die meer dan ooit verandert, is het belangrijk dat onze collega's hun kennis op peil houden, zich concentreren op de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden en investeren in individuele en teamvaardigheden.

De Multipharma Academy - ons intern kwaliteitslabel voor opleidingen - is verantwoordelijk voor de coördinatie van het overgrote deel van deze verschillende opleidingsinitiatieven. Daarvoor werken wij samen met interne en externe partners en opleidingsverantwoordelijken. De opleidingscatalogus bestaat uit verschillende thema's: farmaceutische onderwerpen, leiderschap, IT-toepassingen, talen, enz.

In 2023 maakten heel wat Multipharma-medewerkers gebruik van dit uitgebreide opleidingsaanbod.

 

 

 

Scroll

4.3.2  Feel-Good Bubble

We vinden het niet alleen ontzettend belangrijk dat onze medewerkers permanent kunnen bijleren, ze moeten zich vooral ook goed voelen.

Sinds 2022 loopt bij Multipharma een Feel-Good plan. Medewerkers krijgen de mogelijkheid om zich af en toe terug te trekken in een “Feel-Good Bubble”: een veilige plek waar ze even kunnen deconnecteren van alles en/of iedereen, alleen of samen met enkele collega’s. In 2023 namen 96 medewerkers deel aan deze Feel-Good activiteiten.

 

 

 

4.3.3. Multipharma : een plek waar verschillende profielen
zich thuis kunnen voelen

Multipharma recruteert op een inclusieve en diverse manier. Ons personeelsbestand is dan ook een weerspiegeling van vele nationaliteiten en culturen, wat van essentieel belang is in het contact met onze patiënten. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe medewerkers met vaak heel uiteenlopende profielen. Of je nu in ons distributiecentrum aan de slag gaat of in één van onze 243 apotheken, op onze hoofdzetel of in één van onze IMV-centra, gespecialiseerde residentiële zorg-apotheken of als CAA in een woonzorgcentrum: bij Multipharma kan iedereen zich “thuis” voelen.

In 2023 werden meer dan 100 medewerkers aangeworven.